Dinți și gingii
-
Când apar primii dinți copilului meu?
Primii dinți apar la copii în jurul vârstei de șase luni, deși la unii copii acest lucru se întâmplă puțin mai târziu. Dinții inferiori din mijloc sunt, de regulă, primii care erup, iar ultimii care apar sunt molarii din spate. Până la vârsta de 3 ani, copilul dvs. ar trebui să aibă deja toți cei 20 de dinți de lapte.
-
Ce pot face pentru a calma durerile de gingii ale copilului meu atunci când îi dau dinții?
Există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a-l ajuta pe cel mic să treacă mai ușor peste această perioadă:
• Pentru început, soluția ideală constă în mai multe îmbrățișări și o îngrijire plină de afecțiune. Le puteți oferi un inel pentru dentiție rece (dar nu congelat) pe care să-l roadă, ceea ce le-ar putea alina durerile
• Există geluri de dentiție fără zahăr pentru sugari, pe care le puteți utiliza pentru a calma durerile. Unele dintre ele conțin un anestezic local. Ca soluție alternativă, puteți încerca paracetamolul soluţie orală pentru copii - ca întotdeauna însă, citiți cu atenție prospectul pentru a vă asigura că produsul este adecvat pentru copilul dvs.
• În cazul în care copilul salivează în exces, zona din jurul gurii și bărbiei se poate inflama foarte tare, ceea ce va spori senzația de disconfort a opilului. Puteți aplica o cremă hidratantă specială pentru copii în zona gurii și a bărbiei și nu uitați să ștergeți periodic bebelușul la gură
• Nu frecați niciodată cu alcool gingiile celui mic și nu puneți aspirină pe dinte sau gingie.
-
Pot peria dinții bebelușului meu?
Vă recomandăm să începeți periajul dinților copilului, imediat după ce dinții apar de sub gingii. Există periuțe de dinți concepute special pentru sugari, deoarece este important să încercăm să transformăm periajul într-o activitate regulată, de două ori pe zi, astfel încât el să devină parte din programul zilnic al copilului dvs.
După ce copilul crește, îl puteți învăța să se spele singur pe dinți.
-
Cum se schimbă dinții copilului meu pe durata copilăriei?
Copilului dvs. îi vor crește, în total, 20 de dinți de lapte (mai târziu, după ce gura lui va fi crescut suficient, va avea 32 de dinți definitivi). Ambele serii sunt alcătuite din trei tipuri diferite de dinți, menite să ușureze cât mai mult consumul diferitelor tipuri de alimente din dieta noastră.
-
Suptul degetului este un obicei nepotrivit?
Pentru unii copii, suptul degetului este reconfortant și, fără îndoială, există momente când au nevoie să-și ofere singuri un sentiment de confort. Însă suptul degetului le poate pune presiune pe dinți și poate împinge dinții în față, ceea ce înseamnă că, mai târziu, copiii respectivi vor trebui să poarte aparat dentar pentru o anumită perioadă de timp sau chiar li se vor extrage niște dinți. Așadar, în măsura în care este posibil, este de preferat să împiedicăm suptul degetului. Dar, așa cum știu mulți părinți, este un obicei greu de eliminat.
În cazul în care copilul dvs. își suge degetul, iar dumneavoastră doriți să puneți cât mai repede capăt acestui obicei, discutați cu cel mic în legătură cu sentimentele lui și concepeți împreună un plan pentru a-l ajuta să renunțe la acest obicei. Cel mai probabil, copilul știe deja că ar trebui să renunțe la el. După aceea, atrageți-i atenția ori de câte ori îl vedeți cu degetul în gură, deoarece, de cele mai multe ori, copilul nu realizează că face acest gest.
-
Din ce sunt făcuți dinții?
Dinții sunt alcătuiți din trei părți principale. La exterior, există un strat protector de smalț - substanța cea mai dură din organism. Sub stratul protector există o substanță asemănătoare cu osul, denumită dentină, care alcătuiește cea mai mare parte a dintelui. Sub dentină, dintele are un nucleu moale. Acesta poartă numele de pulpă și aici se regăsesc toate vasele de sânge și terminațiile nervoase ale dintelui. Cariile dentare pornesc de la smalț, la nivelul căruia nu este resimțită nicio senzație. Odată ce caria ajunge la dentină, aceasta poate începe să provoace dureri de dinți. În cazul în care caria ajunge până la pulpă, ea poate deveni extrem de dureroasă.
Însă periajul regulat, de două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu conținut de fluor, precum și vizitele regulate la medicul dentist vă pot ajuta să puneți capăt procesului de deteriorare a dintelui, înainte de a resimți durere sau disconfort. -
Ce fel de dinți îi vor crește copilului meu?
Copilului dvs. îi vor crește, în total, 20 de dinți de lapte (mai târziu, după ce gura lui va fi crescut suficient, va avea 32 de dinți definitivi). Ambele serii sunt alcătuite din trei tipuri diferite de dinți, menite să ușureze cât mai mult consumul diferitelor tipuri de alimente din dieta noastră.
Incisivi - aceștia sunt dinții plați din față. Ei au rolul de a mușca din alimente.
Canini - dinții ascuțiți, care sunt perfecți pentru sfâșierea alimentelor.
Molari - acești dinți mai tociți și mai lați din părțile laterale ale gurii zdrobesc și mărunțesc alimentele.
-
La ce vârstă vor cădea dinții de lapte ai copilului meu?
Dinții de adult se dezvoltă în gingii de ceva vreme, dar primul dinte permanent va începe să se ivească de sub gingie abia după ce copilul împlinește cam șase ani. Pe parcurs - iar aici este partea cea mai interesantă - dintele nou dizolvă rădăcina dintelui de lapte, făcându-l pe acesta din urmă să se clatine. Dat fiind că dintele adult continuă să crească, acesta împinge tot mai mult dintele de lapte în afară, pentru a-și face loc.