Medic dentist

 • Primul drum la dentist poate avea loc imediat după apariția primului dințișor. Este un eveniment important din viață, pe care nu îl veți uita niciodată. Prima vizită la dentist a copilului dvs. (în jurul vârstei de șase luni) are rolul de a vă asigura că totul crește și se dezvoltă așa cum trebuie. Pe măsură ce copilul crește, nar fi rău să îl luați cu dvs. atunci când mergeți la dentist în interes propriu. Astfel, copilul dvs. se va acomoda cu cabinetul dentistului și va fi mult mai familiarizat cu aspectul și mirosurile specifice acestui loc ciudat și minunat deopotrivă!

 • Dacă pe cel mic îl dor dinții, faceți o programare la medicul dentist. Copilul dvs. ar putea avea resturi de alimente rămase între dinți, ceea ce îi provoacă disconfort; prin periere, durerea s-ar putea ameliora imediat.

 • Lapte, brânză, iaurt, boabe de soia, tofu și nuci. Toate aceste alimente sunt bogate în calciu, care este bun pentru dinți și oase. Însă copiii adoră zahărul și băuturile carbogazoase; problema este că și unele dintre bacteriile care trăiesc pe dinții noștri adoră zahărul, pe care îl transformă în acid, iar acidul atacă smalțul dinților. Dacă cel mic insistă să consume alimente bogate în zahăr (sau să bea sucuri bogate în zahăr), dinții lui ajung să fie expuși la acești acizi pentru o perioadă mult mai mare de timp. Și așa încep dinții să se deterioreze. Așadar, să protejați dinții copilului nu înseamnă doar să verificați cantitatea de zahăr pe care o consumă, ci și cât de des o consumă.

  Puteți încerca să îl convingeți să limiteze alimentele și băuturile bogate în zahăr la orele de masă, iar între mese să consume doar fructe, legume, brânză, lapte și apă.

 • Folosirea aței dentare ajută la prevenirea tartrului și la îndepărtarea resturilor alimentare rămase între dinți. Copilul dvs. poate folosi ața dentară din momentul în care doi dinți se ating. Pe măsură ce copilul crește, îl puteți învăța să folosească singur ața dentară.

 • Fluorul ajută la prevenirea cariilor și a deteriorării dinților; puteți ajuta la prevenirea deteriorării dinților astfel:

  • Prin periaj de două ori pe zi, timp de două minute, cu o pastă de dinți care conține fluor

  • Prin vizite periodice la dentist

  • Ajungând la toți dinții în timpul periajului

  • Prin menținerea unei diete sănătoase și limitarea cantității și a frecvenței consumului de alimente și băuturi bogate în zahăr.

 • Scrâșnitul din dinți sau bruxismul repetat poate duce la deteriorarea dinților. Puteți consulta medicul dentist în legătură cu utilizarea unei gutiere pentru copilul dvs.

 • Sucurile de fructe și băuturile carbogazoase (chiar și cele dietetice) sunt adesea acide. Dacă copilul dvs. le consumă în exces, acidul poate provoca eroziunea smalțului dentar. Aceasta este diferită de cariile dentare deoarece, în loc să se concentreze pe un punct anume, eroziunea acidă atacă întreaga suprafață a dintelui odată, subțiind întreaga suprafață protectoare.

  Acest lucru poate duce la sensibilizarea dinților și îi poate face mai vulnerabili la carii. Dar există câteva metode simple prin care poate fi evitată:

  • Diluați întotdeauna sucul de fructe cu apă - 1 parte de suc la 10 părți de apă. Limitați consumul de băuturi carbogazoase și sucuri de fructe la ora
  mesei. Între mese, oferiți-le copiilor lapte sau apă

  • Dacă le oferiți băuturi carbogazoase sau suc de fructe, încurajați-i să folosească un pai îndreptat către partea din spate a gurii, deoarece astfel acidul va intra mai puțin în contact cu dinții.

  • Nu lăsați copiii să țină prea mult băuturile în gură.

  • Nu îi lăsați să se spele pe dinți imediat după ce au consumat o băutură acidă - așteptați cât mai mult cu putință.

  • După ce s-au spălat pe dinți seara, asigurați-vă că nu mai beau altceva decât apă până merg la culcare. Imediat după periaj, dinții sunt și mai vulnerabili la uzură.

 • Suprafețele plane pentru mestecat ale dinților din partea din spate a gurii nu sunt, în realitate, chiar atât de plane. Sunt pline de crestături micuțe denumite „fisuri”. Acestea favorizează apariția cariilor dentare. Dacă medicul dentist consideră că cel mic are nevoie de protecție suplimentară împotriva cariilor, el poate recomanda etanșarea dinților. De regulă, acest lucru se va întâmpla abia pe la vârsta de 6 sau 7 ani. Este o procedură simplă și nedureroasă care poate fi efectuată pe dinții definitivi. Este aplicat un strat de plastic, care ulterior se întărește, devenind un strat protector. Efectul este că dinții sunt foarte bine protejați împotriva cariilor.